shape

Bodembedekkers

Maagdenpalm rood/paars (Vinca minor Atropurpurea)

vinca minor atropurpurea
vinca minor atropurpurea

Vinca minor ‘Atropurpurea’

Nederlands naam: Maagdenpalm

Engelse naam: Lesser periwinkle en Dwarf periwinkle

 

De Maagdenpalm rood/paars is een uitstekende winterharde bodembedekker die het goed doet in een normale tuinbodem. Hij groeit meestal tot zo’n 15 cm.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

 Eigenschappen Maagdenpalm rood/paars

  • Familie: Apocynaceae
  • Bloeikleur: rood/paars
  • Bloeimaand: maart – juli
  • Bladkleur: groen
  • Hoogte: 5 – 15 cm
  • Zeer winterhard
  • Groenblijvend
  • Standplaats: zon, half schaduw, schaduw
  • Speciale kenmerken: uitstekende bodembedekker

 

Toepassing Maagdenpalm rood/paars

De Maagdenpalm rood/paars (Vinca minor Atropurpurea) is zeer winterhard en bij uitstek geschikt als bodembedekker, mede omdat hij zo snel groeit. Hij behoort tot de populaire bodembedekkers uit het assortiment. De Vinca heeft kleine ovaalvormige groene bladeren met daarover een mooie glans. De kleine maagdenpalm is goed winterhard en tevens groenblijvend in de winter. De ranken maken zelf weer wortels op de plekken waar ze de grond raken. Door deze eigenschap ontstaat er een sterk dek van de kleine ovale bladeren en is het een onderhoudsvriendelijke plant!

 

Oorspronkelijk komt de plant uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Kennelijk heeft hij in zijn ontwikkeling de nodige hardheid weten op te bouwen. Hij kan eigenlijk overal staan, stelt weinig eisen aan de bodem en groeit snel. Kortom; een plant die weinig vraagt en veel biedt. De bloeitijd is in verhouding lang: van maart tot juli.

 

In België is de Maagdenpalm rood/paars een algemene plant, in Nederland komt deze in het wild in de natuur voor (is dan beschermd). In kleinere tuinen doet deze bodembedekker het uitstekend en wint hij het van de klimop als groenversiering, mede door zijn lange bloei.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud Maagdenpalm rood/paars

Bemesting

Een goed hulpmiddel voor jarenlang plezier en een optimale bodembedekking van de Vinca minor is zorgen dat de plantenmatten voldoende voeding ter beschikking heeft. Wanneer de plantenmatten op een goede voedzame grond geplant zijn, zal het van nature hier goed op kunnen leven.

Wanneer je merkt dat de bodembedekker wat gebrek aan voeding gaat vertonen of minder goed groeit kun je door middel van organische meststoffen hier een boost aan geven. Op de markt zijn verschillende organische meststoffen voor vaste planten en bodembedekkers beschikbaar, merken als Ecostyle en DCM hebben hier passende producten voor. De meeste organische meststoffen werken tot over de 100 dagen.

 

Wanneer snoeien?

De meeste bodembedekkers zijn kruipende planten. Daarom is het soms nodig om de planten aan de randen bij te knippen, omdat ze anders buiten hun kaders zullen groeien of kruipen.

De randen kunnen in principe het hele jaar geknipt worden zonder dat dit schade toebrengt aan de plant. We raden wel af om dit tijdens vorstperiodes te doen, de winterperiode kan daarom het best worden vermeden. Een bewolkte dag is voor snoeiwerkzaamheden het meest geschikt.

 

 

Wanneer Maagdenpalm rood/paars planten?

De Maagdenpalm/Vinca minor plantenmat van Covergreen kan het gehele jaar worden aangeplant. Momenten waarop er kort na aanplant een lange vorst of droogteperiode wordt verwacht kan het best worden vermeden. Omdat dit zorgt voor het uitdrogen van nieuwe aanplant. Plantenmatten moeten voor een droge periode bij voorkeur de kans hebben gehad om voldoende in de ondergrond te wortelen, zodat het hier vocht uit kan onttrekken.

 

Stel je een tapijt van maagdenpalmen voor met een paar hoge struiken en planten er in. Die komen in zo’n gespreid bed heel goed tot hun recht! We hebben bij Covergreen drie soorten Maagdenpalm in ons assortiment. De Vinca Minor Atropurpurea (op deze pagina) en de ‘Vinca minor’ en ‘ Vinca minor Alba’.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!