shape

Bodembedekkers

Vinca minor ‘Atropurpurea’ (Maagdenpalm paars)

Er is hier een Vinca minor 'Atropurpurea' als plantenmat afgebeeld. Je ziet een rechthoekige plant van 57cm lang bij 38cm breed, volgroeid met groen loof en paarse bloem. In Nederland noemen ze het ook wel de maagdenpalm paars bloeiend.
Hier is de onderkant van een plantenmat Vinca minor 'Atropurpurea' afgebeeld. Je kunt hierop goed zien dat een plantenmat goed door geworteld is.
Je ziet hier een border aangeplant met de paarsbloeiende maagdenpalm. De paarse bloei is zichtbaar op deze foto.
Op deze afbeelding is zoom van een paarsbloeiende maagdenpalm te zien.
Op deze afbeelding zie je een groene kantoor binnenplaats beplant met Vinca minor 'Atropurpurea'

Vinca minor ‘Atropurpurea’ ook bekend als Maagdenpalm paars

Vinca minor ‘Atropurpurea’ plantenmat is een veelzijdige en winterharde kant-en-klare bodembedekker met opvallende paarse bloemen. Deze plant gedijt goed in verschillende tuinbodems en bereikt doorgaans een hoogte van 5 tot 15 cm.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Kenmerken van Vinca minor ‘Atropurpurea’:

 • Familie: Apocynaceae
 • Bloeikleur: Rood/paars
 • Bloeimaand: Maart – Juli
 • Bladkleur: Groen
 • Hoogte: 5 – 15 cm
 • Winterhardheid: Zeer winterhard
 • Bladbehoud: Groenblijvend
 • Standplaats: Zon, half schaduw, schaduw
 • Speciale kenmerken: Uitstekende bodembedekker
 • Engelse naam: Lesser periwinkle en Dwarf periwinkle.

 

Toepassing van Vinca minor ‘Atropurpurea’

Hier zijn enkele ideale toepassingen voor Vinca minor:

 1. Onderhoudsvriendelijke bodembedekking:

  Maagdenpalm is zeer geschikt als een onderhoudsvriendelijke bodembedekker. Het vormt een dicht tapijt van glanzende bladeren en bloeit in het voorjaar met aantrekkelijke bloemen. Plant het op plaatsen waar je een uniforme, groene dekking wilt. De direct dichte begroeiing van Covergreen kan concurrerende vegetatie onderdrukken en onkruidgroei verminderen.

 2. Aanplanten van schaduwrijke gebieden:

  Vinca minor gedijt goed in schaduwrijke gebieden waar andere planten moeite hebben om te groeien. Het is een goede keuze voor het bedekken van de grond onder bomen of rondom gebouwen waar weinig zonlicht doordringt.

 3. Erosiecontrole op taluds:

  Door zijn dichte groeiwijze helpt een Vinca minor ‘Atropurpurea’ plantenmat direct na aanleg bij het verminderen van erosie op hellingen. Het vormt een efficiënte bodembedekking die de bodem met wortels vasthoudt en erosie helpt voorkomen. Voor taluds is onze paarse maagdenpalm dan ook een erg goede oplossing.

 4. Onder bomen en struiken:

  Plant Vinca minor ‘Atropurpurea’ rond de basis van bomen (boomspiegels) en struiken om een aantrekkelijke en groenblijvende ondergroei te creëren. Het kan concurrerende vegetatie onderdrukken en onkruidgroei verminderen. Plantenmatten worden op de grond geplaatst in plaats van in de grond, wat handig is omdat je zo de planten niet tussen de wortels hoeft te planten. Wanneer vaste planten zich letterlijk onder andere vegetatie, zoals bomen en struiken, moeten ontwikkelen, ervaren ze vertraagde groei als gevolg van concurrentie om licht, voedingsstoffen en water. Deze concurrentie heeft echter wat minder impact op plantenmatten, aangezien deze al bij aanplant volgroeid zijn. Het belangrijkste doel voor plantenmatten is om ervoor te zorgen dat ze voldoende bodembedekking behouden, aangezien ze al een volwassen voorsprong hebben in zowel groei als bodembedekking.

 5. Tuinpaden en randen:

  Gebruik Vinca minor langs tuinpaden of randen om een verzorgde uitstraling te creëren. Het vormt een lage, dichte begroeiing die goed past bij formele en informele tuinontwerpen.

 6. Steenachtige gebieden:

  Vinca minor gedijt in goed doorlatende bodems, dus het kan ook worden toegepast in steenachtige gebieden of rotstuinen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes.

 

 

Vinca minor ‘Atropurpurea’ is ideaal als winterharde bodembedekker. Hij behoort tot de populaire bodembedekkers uit het assortiment. De Vinca heeft kleine ovaalvormige groene bladeren met daarover een mooie glans. De kleine maagdenpalm is goed winterhard en tevens groenblijvend in de winter. De ranken maken zelf weer wortels op de plekken waar ze de grond raken. Door deze eigenschap ontstaat er een sterk dek van de kleine ovale bladeren en is het een onderhoudsvriendelijke plant!

 

 

Oorspronkelijk komt de plant uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Kennelijk heeft hij in zijn ontwikkeling de nodige hardheid weten op te bouwen. Hij kan eigenlijk overal staan, stelt weinig eisen aan de bodem. Kortom; een plant die weinig vraagt en veel biedt. De bloeitijd is in verhouding lang: van maart tot juli.

 

In België is de Maagdenpalm rood/paars een algemene plant, in Nederland komt deze in het wild in de natuur voor (is dan beschermd). In kleinere tuinen doet deze bodembedekker het uitstekend en wint hij het van de klimop als groenversiering, mede door zijn lange bloei.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud van Vinca minor ‘Atropurpurea’:

Bemesting:

Een goed hulpmiddel voor jarenlang plezier en een optimale bodembedekking van de Vinca minor is zorgen dat de plantenmatten voldoende voeding ter beschikking heeft. Wanneer de plantenmatten op een goede voedzame grond geplant zijn, zal het van nature hier goed op kunnen leven.

Wanneer je merkt dat de bodembedekker wat gebrek aan voeding gaat vertonen of minder goed groeit kun je door middel van organische meststoffen hier een boost aan geven. Op de markt zijn verschillende organische meststoffen voor vaste planten en bodembedekkers beschikbaar, merken als Ecostyle en DCM hebben hier passende producten voor. De meeste organische meststoffen werken tot over de 100 dagen.

 

Wanneer snoeien?

De meeste bodembedekkers zijn kruipende planten. Daarom is het soms nodig om de planten aan de randen bij te knippen, omdat ze anders buiten hun kaders zullen groeien of kruipen.

De randen kunnen in principe het hele jaar geknipt worden zonder dat dit schade toebrengt aan de plant. We raden wel af om dit tijdens vorstperiodes te doen, de winterperiode kan daarom het best worden vermeden. Een bewolkte dag is voor snoeiwerkzaamheden het meest geschikt.

 

 

Wanneer Maagdenpalm rood/paars planten?

De Maagdenpalm/Vinca minor plantenmat van Covergreen kan het gehele jaar worden aangeplant. Momenten waarop er kort na aanplant een lange vorst of droogteperiode wordt verwacht kan het best worden vermeden. Omdat dit zorgt voor het uitdrogen van nieuwe aanplant. Plantenmatten moeten voor een droge periode bij voorkeur de kans hebben gehad om voldoende in de ondergrond te wortelen, zodat het hier vocht uit kan onttrekken.

 

Stel je een tapijt van maagdenpalmen voor met een paar hoge struiken en planten er in. Die komen in zo’n gespreid bed heel goed tot hun recht! We hebben bij Covergreen drie soorten Maagdenpalm in ons assortiment. De Vinca Minor Atropurpurea (op deze pagina) en de ‘Vinca minor’ en ‘ Vinca minor Alba’.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!