shape

Bodembedekkers

Onze schitterende winterharde bodembedekkers hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele beplanting. Dit komt door de innovatieve manier waarop we de bodembedekkers kweken en aanleveren. De bodembedekkers kweken we in eigen kweekkassen. Wanneer de plant volgroeit is en de plantenmat volledig met loof heeft bedekt, leveren ze uit. Hieronder vertellen we je hoe dit in zijn werk gaat en welke voordelen je hiervan ervaart.

 

Inhoud

Standaard bodembedekkers (traditioneel)

Kant-en-klare bodembedekkers

Voordelen bodembedekkers als kant-en-klare plantenmat

 • Veel minder onderhoud
 • Makkelijke en snelle aanleg
 • Direct groen resultaat
 • Voorkomt uitspoeling van grond
 • Boomspiegels vergroenen
 • Extra voordelen

 

Standaard bodembedekkers (traditioneel)

Bodembedekkers in de standaard (traditionele) potjes (vaak is dit het P9 potformaat), plant je in de grond. Als je een oppervlakte wil inplanten, maak je eerst een plantgat. Bij bodembedekkers maak je gemiddeld zo’n 7 plantgaten per m². In deze plantgaten plant je de bodembedekkers en je vult deze weer aan met grond. Na aanplant gaat er een meerdere jaren onderhoud overheen, voordat bodembedekkers uit de p9 potjes volledig zijn dicht gegroeid en daarmee onkruid groei voorkomen en daardoor onderhoudsvriendelijk zijn geworden.

 

En door schade aan wortels door schoffelen van onkruid of slechte groei van planten kan het zelfs zijn dat de bodembedekkers de bodem nooit volledig gaat bedekken. Je ziet dan dat er na verloop van tijd nog steeds grond zichtbaar blijft tussen de planten. Dit heeft als gevolg dat er nog onkruid tussendoor blijft groeien. Eindresultaat: een vreemde mix van groen, onkruid en kale plekken.

 

Naast dat deze mix er niet mooi uitziet, kost het onderhoud ook nog eens veel tijd en energie. Je hebt namelijk veel meer last van onkruid. Door die kale open plekken groeit overal onkruid tussendoor. Dit moet je (om een mooi aangezicht te creëren) allemaal weer weghalen. Verre van optimaal..

 

 

Kant-en-klare bodembedekkers

Daar hebben we bij Covergreen wat op bedacht: schitterende bodembedekkers kant-en-klaar geleverd als plantenmatten. De plantenmatten worden in onze kassen gekweekt. De bodemdekkers leveren we pas uit als ze een goed gewortelde mat vormen, die de bodem volledig bedekt. Ook zijn ze bij uitlevering volledig groen bedekt en een groot deel van het assortiment blijft ook in de winter groen.

 

De plantenmatten zijn 57 x 38 cm en kunnen eenvoudig als tegels aan elkaar gelegd worden. Daarmee bedekken ze gelijk een groot oppervlak in één keer. In een plantmat vormen volgroeide bodembedekkers een sterk wortelpakket. Deze wortels zullen zich na aanleg snel hechten aan de ondergrond. Na aanleg hoeft een plantenmat alleen maar verder te wortelen en stabiel in groei te blijven om een mooi bedekte bodem te houden.

 

 

Voordelen bodembedekkers als kant-en-klare plantenmat

Zoals hierboven al te lezen is, worden onze bodembedekkers kant-en-klaar geleverd. Dit biedt veel voordelen:

 • Weinig arbeid bij aanleg en onderhoud
 • Direct groen en bedekkend eindresultaat (bij traditionele aanplant gemiddeld vier jaar – of helemaal niet)
 • Het product wordt op locatie geleverd
 • Helpt bij het absorberen van regenwater in de grond
 • Veel minder kans op inboet (= uitval van planten)
 • Op langere termijn voordeliger dan reguliere aanplant
 • Groot deel van het assortiment is zomer- en wintergroen
 • Geen uitspoel van grond op taluds
 • Goed geschikt voor boomspiegels
 • Leidt tot fijnstofreductie in stedelijk gebied

Hieronder gaan we wat dieper in op een aantal voordelen.

 

Veel minder onderhoud

Het gebruiken van bodembedekkers om een tuin onderhoudsvriendelijker te maken is eigenlijk niets nieuws. Met de standaard bodembedekkers uit de herkenbare potjes duurt het echter een aantal jaren voordat deze de hele bodem bedekt hebben. Onze bodembedekkers zijn een soort kant-en-klaar systeem, doordat ze per mat ongeveer 0,22 m² bodem/grond direct helemaal bedekken. We noemen het een plantenmat. En wanneer je meerdere plantenmatten naast elkaar legt, dan kun je heel eenvoudig vanaf de eerste dag een heel stuk tuin volledig groen bedekken!

 

Naast dat een volledig groen bedekte bodem er mooi uitziet, heeft dit nog een ander groot voordeel: het is vele malen onderhoudsvriendelijker. Bij standaard bodembedekkers heeft het onkruidzaad de eerste jaren op de open ruimtes tussen de bodembedekkers vrij spel. Dit maakt traditionele bodembedekkers de eerste jaren verre van onderhoudsvriendelijk. Omdat er veel onkruid groeit en je dit weg moet halen.

 

Onze plantenmatten zijn direct volledig dekkend. De plantenmatten vormen direct een gesloten bodembedekker. Een gesloten bodembedekker vraagt weinig onderhoud, omdat onkruid in de schaduw veel minder goed kan ontkiemen. Onze plantmatten zorgen er direct na aanleg voor dat er geen zonlicht op de ondergrond komt en er veel minder onkruid zal ontkiemen.

 

Dit principe brengt de onderhoudsfrequentie terug naar een enkele keer per jaar. Dat heeft een zeer gunstig effect op de onderhoud. Onze bodembedekkers hebben na aanplant nauwelijks onderhoud nodig, er is vrijwel geen uitval en de plantenmatten zijn snel en makkelijk aangelegd. Hiermee bespaar je behoorlijk wat tijd, geld en frustratie.

 

Lees in dit artikel meer over een onderhoudsvriendelijke tuin.

 

Makkelijke en snelle aanleg

De kant-en-klare plantenmatten zijn enorm snel en eenvoudig aan te leggen. Zo eenvoudig als het aanleggen van een graszode. Door de volgroeide matten aansluitend aan elkaar te leggen ontstaat er één groen tapijt dat de tuingrond direct en volledig bedekt. Hier bespaar je voor de aanleg en de verder onderhoud enorm veel tijd en energie.

Lees meer over de aanleg van onze bodembedekkers.

 

Direct groen resultaat

Zoals hierboven al genoemd: de plantenmatten worden volgroeid aangeleverd. Ze geven direct de groene uitstraling aan een border, groenstrook of talud. Je hoeft geen jaren meer te wachten, voordat de bodembedekkers gesloten zijn. Geen kale plekken of wachten op groei. Gelijk een groen en gesloten resultaat. Daarnaast blijven onze bodembedekkers het hele jaar groen. Dus ook in de herfst en winter heeft je tuin een mooi groen aangezicht.

Lees in dit artikel meer over groenblijvende bodembedekkers.

 

Voorkomt uitspoeling van grond

Op een talud heeft een plantmat naast weinig onderhoud en de directe uitstraling nog een ander belangrijk voordeel. Een plantmat voorkomt namelijk het uitspoelen van grond op een schuine helling, kortgezegd het voorkomt gronderosie op steile hellingen.

 

Boomspiegels vergroenen

Ook voor lastig begroeibare boomspiegels biedt een plantmat de oplossing. Doordat een plantmat in onze kwekerij wordt voorgekweekt en helemaal bedekt is met een bodembedekker, hoeft een plantmat alleen maar constant te blijven om een mooie groen bedekte boomspiegel te houden.

 

Lees meer over het vergroenen van boomspiegels.

 

Extra voordelen:

Bodembedekking kan nog meer doelen hebben. Hieronder een opsomming:

 • Bodembedekking zorgt voor het regelen van de bodemtemperatuur; in het voor- en najaar kan de bodem zorgen dat het warmte vasthoudt en in warme perioden kunnen de temperatuurverschillen worden verkleind.
 • Doordat daglicht niet tot bij de bodem kan komen kan onkruid niet ontkiemen.
 • Het vertragen van de verdamping houdt meer water vast.
 • De afbraak van bodembedekkend materiaal voegt organisch materiaal en voedingstoffen toe aan de bodem.
 • Insecten worden door bodembedekkers verdreven.
 • Het verbetert de groeiomstandigheden door het reflecteren van zonlicht richting de planten, daarnaast gedijt fruit op de grond een stuk beter door een schoon en droog oppervlak.
 • Bodembedekkers beschermen de bodem tegen het wegspoelen door regen, hiermee wordt erosie tegengegaan.
 • De bodemstructuur zal worden verbeterd.
 • Het netter maken van borders door het plaatsen van heester of vaste planten van Covergreen.

 

Zijn kant-en-klare  bodembedekkers iets wat jouw tuin nodig heeft? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven wat en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!