shape

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn tuinplanten die op een kruipende wijze over de bodem groeien en deze met loof bedekken. Groenblijvende bodembedekkers, zijn bodembedekkende vaste planten en heesters die ook in de winter groen blijven. Het is een beschrijvende naam voor planten met deze kenmerken. Synoniemen die in mindere mate gebruikt worden zijn “grondbedekkers” en “kruipplanten”. In de categorie bodembedekkers kom je zowel vaste planten als heesters tegen. Zoals de term vaste planten al doet vermoeden, zijn het blijvende planten die vele seizoenen mee gaan. Ook heesters staan bekend dat ze sterk zijn en vele jaren in een tuin mooi kunnen blijven. Bodembedekkers dekken de grond van bijvoorbeeld een border af, waardoor je een mooie “plantendeken” over de grond krijgt. Een tuin wordt hierdoor een stuk groener en onderhoudsvriendelijker!

 

De beste bodembedekkers

Als u kiest voor de standaard potjes met stekjes, kan het een aantal jaren(gemiddeld 3/4 jaar) duren voordat de volledige oppervlak is bedekt met de juiste planten. In die tussen gelegen tijd heb je kale plekken en is er veel ruimte voor onkruid. Geen mooi gezicht en het kost ook nog eens tijd en moeite om dit goed te onderhouden. Hier heeft Covergreen wat op bedacht: kant en klare bodembedekkers in de vorm van plantenmatten. Het is vergelijkbaar met graszodes, maar dan niet met gras maar met bodembedekkers. De “kant-en-klare bodembedekkers” worden in een kas gekweekt tot een volgroeide mat van 57×38 cm. Zodat na het aanleggen gelijk klaar bent! Voor deze plantenmatten maken gebruik van een strenge selectie. We hebben in ons assortiment gekozen voor de meest sterke bodembedekkers.

 

Criteria die wij stellen aan goede bodembedekkers zijn:

 

De meeste plantenmatten in ons assortiment zijn semi of volledig groenblijvende bodembedekkers. In ons artikel over groenblijvende bodembedekkers gaan we uitgebreid op dit thema in.

 

 

 

 

Plantenmatten die de bodem direct bedekken

Wij zorgen voor onderhoudsvriendelijke bodembedekkers door ze volledig volgroeid als kant-en-klare plantenmatten te leveren. Dit is een uniek concept. Platenmatten hebben een formaat van 57cm x 38cm en een 5 cm dik wortelpakket. In ons assortiment maken we gebruik van een aantal soorten vaste planten en heesters met een zelfstandige groeihoogte tussen de 5 en 25 cm. In onze kwekerijen worden  kweekbakken gevuld met passend substraat en met stekjes in geplant. De bakken worden een periode onder optimale omstandigheden in de kas verzorgt. Hierdoor kunnen de bodembedekkers snel volgroeien en een volledig met plant bedekte mat vormen. Wanneer de plantenmat voldoende wortels heeft gevormd en met loof bedekt is, dan zijn deze bodembedekkers klaar voor levering.

 

Plantenmatten zijn dus net als gewone bodembedekkers in potjes, maar dan een stuk slimmer en sneller. Het zijn bodembedekkers die je als “plantentegels” naast elkaar kunt leggen om daarmee de grond direct te bedekken. Dit plantenconcept geeft daardoor direct een volledig groen en onderhoudsvriendelijk resultaat. Met kant-en-klare plantenmatten sla je als het ware de beginfase over: drie tot vier jaar wachten voordat de planten de bodem bedekken met een dichte begroeiing. Voor de plantenmatten gebruiken we vaste planten vaak groenblijvende bodembedekkers, die makkelijk te onderhouden zijn.

 

Plantenmatten in vergelijking met een bodembedekker in een P9 potje

Plantenmatten onderscheiden zich van bodembedekkers uit potjes, net zoals graszoden zich onderscheiden van graszaad. Wanneer je een plantenmat aanplant, dan is het ook af. Je border, bedrijfstuin, talud of boomspiegel krijgt direct het resultaat wat je uiteindelijk wenst. De plantenmatten bedekken direct al de hele bodem, zonder dat je hier zoals hierboven beschreven nog jaren op hoeft te wachten. Het ziet er gelijk goed uit en misschien belangrijker nog: het is hierdoor ook gelijk onderhoudsvriendelijk. Onkruid krijgt bij plantenmatten door de directe dichte broeiing, veel minder kans om te ontkiemen.

 

Dat maakt onze kant en klare bodembedekkers ideaal voor iedereen die niet veel tijd kwijt wil zijn aan onderhoud. Voor overheden, bedrijven en instellingen die hun terrein, tuin, talud of park op een kosteneffectieve manier willen aankleden en onderhouden. Door de dichte begroeiing van de winterharde en groenblijvende bodembedekkers, krijgt onkruid vrijwel geen kans meer. Dit alles leidt tot een flinke besparing op de begroting en het onderhoud. Maar ook voor particuliere tuinen zijn onze plantenmatten een uitkomst. Met minimaal onderhoud ziet de tuin er het hele jaar door verzorgd uit en mensen besparen tijd of geld op onderhoud. Tijd en geld, waar je weer leuke andere dingen mee kunt doen!

 

Dus: wie zijn terrein, openbaar groen of tuin er snel goed uit wil laten zien, kiest voor de Covergreen kant-en-klare plantenmatten!

 

Covergreen plantenmatten worden gekweekt in onze kwekerijen. Deze timelaps laat zien hoe een Covergreen® plantenmat in onze kwekerij uitgroeit tot een dichte bodembedekker!

 

 

Onderhoud van bodembedekkers

Onze bodem bedekkende plantenmatten zijn erg onderhoudsvriendelijk in vergelijk met regulier aangeplante bodembedekkers, maar niet onderhoudsvrij. Onderhoudsvrij is voor levende planten eigenlijk onmogelijk. Het beperkte onderhoud van onze bodembedekkers bestaat uit snoei, onkruid verwijderen en bemesten. Hieronder gaan we hier verder op in.

 

Snoeien van bodembedekkers

De meeste bodembedekkers zijn kruipende planten. Het is mogelijk om ze aan de randen bij te knippen, om de kruipende planten binnen de gewenste kaders te houden. Het afsteken met een schop of spade is ook mogelijk. Er zijn ook bodembedekkers, zoals de klimop, die naast kruipen ook willen klimmen. Het klimmen kan gewenst zijn, maar wanneer dit ongewenst kun je deze klimmende ranken bijknippen. Wanneer je van een Geranium of Nepeta de verwelkte bloemen in de zomer verwijdert, dan heb je kans op een tweede bloei.

 

Onkruid verwijderen

Door de dichte begroeiing van bodembedekkers, is het voor onkruid niet makkelijk om tussen het loof te ontkiemen. Je zult daarom veel minder onkruid hebben, maar sporadisch is het wel mogelijk dat er is een onkruid tussen groeit. Zodra je een onkruid opmerkt kun je het ongewenste plantje het beste zo snel mogelijk verwijderen, om diepe worteling of vermeerdering te voorkomen. Let er bij het verwijderen van onkruid altijd op dat je de wortel van het onkruid goed verwijdert. Je kunt hiervoor een prikker of haak gebruiken om de grond iets open te breken waardoor de kans dat de volledige wortel mee gaat groter is. Doe het verwijderen van onkruid altijd zorgvuldig en probeer tevens te voorkomen dat er zaad van het onkruid afvalt en zich verspreid. Wanneer je dit snel doet dan heb je weinig onkruid in je tuin hebben en voorkom je onnodig werk en houd je jouw groen onderhoudsvriendelijk.

 

Bemesten van bodembedekkende planten

Net als een gazon, blijven vaste planten zonder het extra bijmesten gewoon in leven. Er zijn echter voordelen aan het bijmesten van je bodembedekkers. De planten zijn gezonder qua kleur, groei, bloei en zijn weerbaarder tegen ziekten en schimmels. Wanneer je de krachtige groei van de planten in stand houdt, dan blijven ze ook de bedekte grond krachtiger tegen onkruid beschermen. Bodembedekkers kun je het best bemesten in periodes dat de planten de voeding goed kan gebruiken. Bemesten in het voorjaar tussen maart en april is misschien het belangrijkste moment. Vanaf dat moment hebben de planten de meeste energie nodig voor de groei en bloei het komende seizoen. Als aanvulling is het bijmesten aan het einde van de zomer rond augustus en september handig voor de plant om zo vitaal de winter in te gaan.

 

Het beste gebruik je organische meststof voor een bodembedekker

Voor het bemesten van bodembedekkers adviseren we organische meststoffen. Deze komen gedoceerd vrij en houden het bodemleven actief, in vergelijk zorgt kunstmest voor een soort groei explosie die van korte duur is. Een kortstondige snelle groei is voor een siertuin niet het gewenste effect. In een siertuin heb je meer aan een rustige constante gezonde groei. Je hebt verschillende aanbieders van organische meststoffen, uw vakman in uw buurt kan u het best adviseren welk soort organische meststof uit zijn assortiment het meest geschikt is.  Twee voorbeelden van bekende aanbieders van organische meststoffen zijn DCM en ECO-style.

 

 

Wanneer plant je bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn vaste planten of heesters en kunnen bijna hele jaar rond geplant worden. Extreme weersomstandigheden kunnen bij aanplant wel beter vermeden worden, denk aan een hitte en droogteperiodes of een periode dat het hard gaat vriezen. In deze situaties is de kans aanwezig dat de planten te veel uitdrogen of door de zon in de nieuwe omstandigheden gaan verbranden.

 

 

 

 

Bloeikleuren van Covergreen bodembedekkers

Onze bodembedekkers zijn er in meerdere bloeikleuren. We hebben de bloeikleuren blauw, paars, wit, geel, roze en de Sedum bodembedekker heeft zelfs meerdere bloeikleuren. Houd er met uw keuze rekening mee dat er ook periodes in het jaar zijn dat er net als bij alle planten geen bloei is.

 

Bodembedekker blauwe bloem

De Vinca minor of in Nederland vaak kleine Maagdenpalm genoemd is onze blauw bloeiende bodembedekker.

Vinca minor is een groenblijvende bodembedekker

Bodembedekker paarse bloem

In ons assortiment bodembedekkers hebben we twee paarsbloeiende vaste planten. Het gaat om de maagdenpalm (Vinca minor ‘Atropurpurea’) en de rijk bloeiende kattenkruid (Nepeta faassenii ‘Walk’s Low’).

 

Bodembedekker witte bloem

De Vinca minor ‘Alba’ heeft een helder wit bloempje en is in combinatie met de donkergroene kleur van het blad een frisse verschijning in uw tuin. De Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ heeft van afstand gezien een roze bloei, maar als je dichterbij komt dan zie je eigenlijk een witte bloem met daarin rood roze aderen.

 

Bodembedekker gele bloem

De Waldsteinia ternata uit ons plantenmatten assortiment heeft een gele bloeikleur. Als de Waldsteinia te weinig bloei vertoont, kan dit duiden op te weinig kalium in de ondergrond. Wij adviseren dan om kalium bij te mesten om een betere gele bloei te ervaren.

Waldsteinia ternata bodembedekkers

 

Bodembedekker roze bloem

De Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ heeft een roze bloem. De bloem is wit en heeft rode aderen, waardoor deze van een afstand roze lijkt. De Geranium is niet wintergroen, in het najaar verkleuren de bladeren van deze plantenmat in mooie rode herfst kleuren. Gedurende winter sterft dit blad volledig af. In het voorjaar vormt de geranium weer nieuw fris blad.

 

 

 

 

Zijn onze kant en klare bodembedekkers iets wat jij nodig hebt? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven wat en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

 

 

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!