shape

Bodembedekkers

Kattenkruid (Nepeta)

Dit is een plaatje van een Nepeta faassenii Walker's Low plantenmat
foto van een Covergreen kattenkruid niet in bloei
Afbeelding van bladeren van Kattenkruid bodembedekker
Foto van een border aangeplant met Nepeta faassenii 'Walker's Low
Je ziet op deze afbeelding een trosvormige bloei van een Covergreen Nepeta Faassenii Walker's Low

Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’ (kattenkruid)

Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’ oftewel Kattenkruid is een sierlijk bloeiende bodembedekker uit ons plantenmatten assortiment. Een Nepeta is daardoor een borderplant die veel sierwaarde biedt. Tegelijkertijd heeft deze vaste plant ook een praktisch nut, het kan tevens fungeren als een onderhouds besparende bodembedekker. Een Nepeta is een sterke vaste plant die goed tegen zon en droogte kan.

 

 

Samen met goede bodembedekking valt Kattenkruid in de zomer op door zijn lange bloei. De bloeiperiode begint in mei en snoei je ze direct na de eerste bloei dan levert het nog een tweede bloei op en die kan duren tot en met september.

 

 

Makkelijker  bodembedekker

Door de paarse trosvormige bloemen wordt de Nepeta wel eens verward met een lavendel, gezien ze in uiterlijk veel overeenkomsten vertonen. De Nepeta is alleen makkelijker te onderhouden. Het voordeel ten aanzien van de lavendel is dat je een Nepeta bijna niet verkeerd kunt snoeien. Hoe je Nepeta ook terug snoeit, hij loopt altijd weer uit.

 

 

Munt geur

De Engelse naam is Catnip of Catmint, het deel mint of in het Nederlands: munt is heel toepasselijk vanwege de “munt” geur van deze vaste plant.

 

 

Is een Nepeta wintergroen?

Nee, de Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’ is niet wintergroen. De meeste Covergreen plantenmaten uit ons assortiment zijn zomer en wintergroen, kattenkruid is daar in tegen niet volledig wintergroen. Dit geeft in het voorjaar wel mooi de gelegenheid om het oude loof afteknippen en de border met een bladhark weer mooi schoon te harken. Op deze wijze kun je in het voorjaar weer mooi fris van start gaan. Al is de sierwaarde in het winterseizoen wat beperkter, dit compenseert kattenkruid weer gedurende de zomer! In het voorjaar is de Nepeta plantenmat door zijn bestaande wortels als basis weer heel snel bodem bedekkend.

 

 

Eigenschappen Kattenkruid (Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’)

  • Plant: Vaste plant
  • Type: Bodembedekker
  • Bloeikleur: violet blauw
  • Bloeitijd:  juni – oktober
  • Hoogte: 15-45 centimeter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja
  • Grondsoort: niet te vochtig, kan tegen drogere perioden
  • Standplaats: halfschaduw, zon

 

 

Toeppassen van een Nepeta plantenmat

 

Verdraagt kattenkruid een zonnige en drogere standplaats?

Ja, je kunt een Nepeta goed toepassen op zonnige plekken.  Terwijl veel van onze andere bodembedekkers juist meer van schaduwrijke standplaats houden. Daarnaast verdraagt een Nepeta ook beter de droge perioden dan een aantal van onze andere plantenmatten.

 

Voorbeelden van een standplaats voor een Nepeta faassenii ‘Walker’s Low’

 

Een zonnige border die gelegen is aan de zuidkant van een woning is uitstekend onderhoudsvriendelijk te maken met een Nepeta plantenmat. Schaduw op bepaalde delen van de dag is geen probleem voor kattenkruid, mits het merendeel maar zonnig is.

 

 

Een rotonde in het openbaar groen is een mooi voorbeeld van een passende toepassing van een Nepeta. Een rotonde is een open plek waar zon vrij spel heeft en waar het niet altijd handig is om handmatig water bij te geven.

 

 

Een schaduwrijke boomspiegel op een lager (vochtiger) gelegen deel van de tuin is een voorbeeld van een minder geschikte standplaats om een Nepeta aan te planten.

 

 

Violette bloei

De paarsblauwe trosvormige bloemen en het grijsgroen behaarde bladeren bepalen vaak voor een groot deel de uitstraling.  De Covergreen Nepeta is goed te combineren met de Covergreen Geranium. Het Produkt is zeer goed toe te passen in een border samen met andere rijke bloeiers. Ook is een Nepeta border kun je ook mooi “omlijsten” met bijvoorbeeld een lage buxus haag. De violette bloei van de Nepeta en het donker groene buxus blad zijn een mooie combinatie.

 

 

Biodiversiteit

Net als de Covergreen Geranium is Nepeta faassenii ‘Walker’s low ook erg gelieft bij insecten zoals: bijen, hommels en vlinders. Met het gebruik van deze vaste plant, doe je niet alleen iets voor de aankleding van het stuk groen maar je biedt ook een mooie voedingsbron aan voor verschillende insecten.  Je plant deze plantenmatten dus niet alleen voor jezelf aan, maar je maakt ook nectar beschikbaar voor verschillende insecten. In de bloeiperiode is het soms een ware bijenmagneet. Deze voedingsbron en tevens schuilplaats kan in stedelijk gebied soms het verschil maken voor kleine organismen.

Covergreen leaflet over biodiversiteit

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud 

 

Eenvoudig terug knippen/snoeien

Kattenkruid wordt bij voorkeur in het voorjaar teruggesnoeid. Snoeien direct na de bloei zorgt ervoor dat de plant compact blijft en stimuleert een tweede bloei. De bodembedekker lijkt qua kleurstelling op lavendel, maar ‘verhout’ niet, waardoor nadenken over de juiste snoeipunt/hoogte niet nodig is en machinaal snoeien ook mogelijk is.
Het snoeien van Kattenkruid na de eerste bloei kan vaak omstreeks juli gebeuren, waarbij de plant tot ongeveer tot 10 cm afgeknipt kan worden.

 

Deze kant en klare plantenmat kan op uw verzoek of op ons advies voor levering worden geknipt, zodat hij direct na aflevering opnieuw begint uit te lopen. De Nepeta verliest in de winter wel het blad, maar is goed vorstbestendig.

 

Bemesten

Kattenkruid houdt van een niet al te rijke bodem qua voeding. Enige terughoudendheid met het bemesten is dan ook op zijn plaats. Bemesten naar behoefte van de plant, teveel bemesten is zelfs nadelig. Geef de bodembedekker liever wat kalk. De Nepeta is een plant die van goed doorlatende grond houdt.

 

 

Wanneer Kattenkruid planten?

Kattenkruid kan het hele jaar worden aangeplant. Ook voor deze bodembedekker geldt dat de periode wanneer er vorst in de grond zit beter kan worden vermeden. Al is de herfst- en winterperiode wel geschikt, omdat de plant dan in rust is. met name vanaf oktober wanneer er nog wat warmte in de grond zit.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!