shape

Winterharde bodembedekkers

In de lente maximaal met de tuin bezig geweest. Veel stekjes gepot en de grond ingezaaid. De zomer een tuin vol met bloeiende bloemen. Daar word je vrolijk van! In de herfst zie je het groen en de kleuren verdwijnen en in de winter is het helemaal een troosteloze bedoeling. Je hoopt dat de kleur terugkomt in de lente, maar helaas: het blijft troosteloos. Je kunt weer opnieuw beginnen..

 

Herkenbaar? Dit is op te lossen. Of nog beter: dit is te voorkomen! Met winterharde planten of bodembedekkers zorg je ervoor dat je jezelf ieder jaar verzekert van een groene tuin mét mooie bloemen en kleuren. Hieronder vertellen we je er wat meer over.

 

Inhoud

Wat betekent winterhard?

Groenblijvend vs. winterhard

Wat zijn winterharde planten?

Welke bodembedekker is winterhard?

Weinig onderhoud

Prijs aanvragen

 

Wat betekent winterhard?

Winterhard, de naam zegt het eigenlijk al. Winterhard betekent dat een plant of bodembedekker de Nederlandse winter zonder extra bescherming kan overleven. Als een plant of bodembedekker niet winterhard is, kan het zijn dat hij kapot of dood gaat als het vriest. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld de plant in te pakken of naar binnen te halen. Of door bodembedekkers af te schermen.  Veel werk en niet altijd garant voor succes. Ideaal is het in ieder geval zeker niet.

 

Groenblijvend vs. winterhard

Dat een plant of bodembedekker winterhard is wil niet automatisch zeggen dat een plant ook groenblijvend is. Hier zit een wezenlijk verschil in. Winterharde planten en bodembedekkers overleven de winter zonder bescherming. Groenblijvende planten en bodembedekkers zijn niet alleen winterhard, maar blijven ook daadwerkelijk hun blad houden in de winter.

 

De bodembedekkers die wij ontwikkelen en leveren zijn allemaal winterhard. En de meesten zijn ook wintergroen. Zo ben je jaar in jaar uit verzekerd van een oppervlakte met bloeiende en volle bodembedekkers.

 

Bekijk het assortiment bodembedekkers

 

Wat zijn winterharde planten?

Winterharde planten zijn planten die ook in de winter buiten kunnen overleven en geen extra bescherming/afscherming nodig hebben tegen de weersomstandigheden. Deze planten vormen nieuwe stengels, bladeren en bloemen boven de grond. Dit komt dan in de lente weer tot bloei. Deze planten worden ook wel vaste planten genoemd, omdat ze ieder jaar terugkomen.

 

Winterharde planten zijn onder te verdelen in twee varianten: Bladverliezende planten en groenblijvende planten. Bladverliezende planten sterven boven de grond af en trekken zich in de winter ondergronds terug. Na de winter komen ze vervolgens weer omhoog. Dankzij dit terugtrekken beschermen ze zich tegen de kou. Groenblijvende planten blijven hun blad behouden. Ook in de winter.

 

Tip: ruim de afgevallen bladeren niet (allemaal) op, om de onderliggende planten, wortels én de natuur in je tuin te beschermen. Ook is het zo dat planten in bakken en potten gevoeliger voor vorst zijn. Houdt hier rekening mee.

 

Welke bodembedekker is winterhard?

Winterharde bodembedekkers zijn bodembedekkers die de lokale winterse omstandigheden prima aan kunnen. De plant kan in uiterlijk en boven de grond wel veranderen, maar zal in het voorjaar weer uitlopen. Planten die in Nederland winterhard worden genoemd, zijn dus ook vorstbestendig – vaak tot een bepaalde minimumtemperatuur.

 

Dat een bodembedekker winterhard is, is zeker niet vanzelfsprekend. Let hier bij de aankoop dus goed op. Bij Covergreen zijn alle bodembedekkers in ieder geval wél winterhard. Daarnaast zijn de meesten ook groenblijvend. Ze zijn sterk en verzekeren je tuin van jarenlang plezier en een mooi gezicht.

 

Een van de sterkste en meest winterharde bodembedekkers is toch wel de Goudaardbei (Waldsteinia). Deze is goed bestand tegen extreme kou. De Ooievaarsbek (Geranium) en Kattenkruid (Nepeta) zijn juist goed bestand tegen warme zomers, maar zullen ook de gemiddelde winter in Nederland prima overleven zonder extra hulp. Daarnaast zijn er nog bijzondere bodembedekkers, zoals de Geranium en de Kardinaalsmuts (Euonymus), die in de herfst van kleur veranderen.

 

Weinig onderhoud

Naast dat onze bodembedekkers winterhard en veelal groenblijvend zijn, hebben ze nog meer voordelen. Ze gedijen namelijk ook prima in de schaduw of op schuine wanden, zoals op een talud. Daarnaast worden ze kant-en-klaar aangeleverd. Ze zijn al groen, vol en in bloei. En wanneer de bodembedekkers eenmaal aangelegd zijn, heeft u direct een prachtig groen resultaat. Geen kale en dode plekken of lang wachten op resultaat.

 

Verder vereisen de bodembedekkers weinig tot geen onderhoud, omdat ze in speciale plantenmatten worden geleverd. De aanleg is hiermee eenvoudig en snel. Eenmaal aangelegd heeft u er weinig omkijken meer naar. Dankzij de plantenmatten zijn de bodembedekkers namelijk erg onderhoudsvriendelijk. Door de dichte begroeiing maken ze de groei van onkruid moeilijk. En zelf hebben ze weinig meer nodig dan af en toe water en een (half)jaarlijkse portie meststoffen.

 

Lees meer over de voordelen van onze bodembedekkers

 

Prijs aanvragen

Zijn winterharde bodembedekkers iets wat jouw tuin nodig heeft? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven welke bodembedekker je wilt en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

 

Heb je zelf geen tijd of zin om dit aan te leggen? Vraag dan een prijs bij ons aan en laat weten dat je het wilt laten leggen, wij brengen je in contact met een hovenier uit de buurt die ervaring heeft met het leggen van onze plantenmatten.

Terug naar overzicht
1 2 3 4 5
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!