shape

Bodembedekkers

Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

Op deze afbeelding is een Waldsteinia ternata te zien. Deze bodembedekker wordt ook wel goudaardbei genoemd.
Op deze afbeelding zie je de haarwortels van een Goudaardbei
Een afbeelding van een border die is ingeplant met een Waldsteinia ternata bodembedekker.
Je ziet hier de bloem van een goudaardbei
Een afbeelding van een egaal met Waldsteinia ternata bedekte bodem

Waldsteinia ternata of terwijl Goudaardbei

De Walsteinia ternata wordt ook vaak Goudaardbei genoemd. De Waldsteinia lijkt dan ook erg op een aardbeienplant, maar heeft gele bloesems en draagt geen zomerkoninkjes (aardbeien). Vandaar misschien de Engelse naam Barren Strawberry/kale aardbei. Het is een vaste plant die op een fraaie manier de bodem bedekt. Het is tevens een makkelijke en sterke bodembedekker. Vanaf het ontstaan van Covergreen hebben we de Waldsteinia al in ons plantenmatten assortiment, qua groei en worteling is hij zeer geschikt voor het concept. De goudaardbij is een probleemloze Bodembedekker en is als plantenmat nog slimmer, efficiënter, direct onderhoudsvriendelijk en snel in aanleg.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Eigenschappen Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

  • Bloemkleur: geel
  • Bloeitijd: april – mei
  • Blad: groen
  • Toepassing: vakbeplanting in grote en kleine vakken
  • Hoogte: 5 – 20 cm
  • Wintergroen
  • Zeer winterhard
  • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
  • Bodem: normale maar humusrijke bodem (niet te droog)

 

Tijdens een strenge winter kan de plant ook wat interen in zijn blad. In het voorjaar zal deze sterke bodembedekker zich herstellen en er zal mooi fris nieuw blad vormen.

 

 

 

De Waldsteinia ternata is tevreden met een beschaduwde plek. Deze bodembedekker stelt weinig eisen, maar geeft wel de voorkeur aan een humusrijke bodem. De bodembedekkende groei zorgt voor een dik tapijt en valt uitstekend te combineren met andere planten, bijvoorbeeld als onderbeplanting bij heesters, in rotstuinen en langs paden. Tijdens de bloei verschijnen enkelvoudige, heldergele, stervormige bloemen in trosjes die mooi contrasteren met de groene bladeren. Er kunnen ook (niet-eetbare!) besjes op zitten. De Waldsteinia ternata komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa.

 

 

Waar kun je een Waldsteinia ternata (Goudaardbei) goed aanplanten?

De Waldsteinia Ternata behoord tot één van de sterkste bodembedekkers uit het Covergreen bodembedekker assortiment. Een Waldsteinia maakt een dik tapijt van blad en biedt daarmee uitstekende bescherming tegen het ontkiemen van onkruiden. Een aandachtspunt bij het toepassen van een goudaardbei is dat de plant wel over voldoende vocht kan beschikken, met name wanneer deze bodembedekker op een zonnige plek staat.

 

Borders

Een tuin border is misschien wel de meest voor de hand liggende plek om een goudaardbei aan te planten. Met een goudaardbei maak je een border onderhoudsvriendelijk en nu als plantenmat ook nog eens vanaf het moment van aanplant. Dus wil je direct een onderhoudsvriendelijke border dan is een Covergreen Waldsteinia zeker het overwegen waard.

 

Boomspiegels

Onder bomen op boomspiegels is geschikt voor een Waldsteinia. Omdat de Goudaardbei het goed doet op situaties met (half)schaduw.

 

Helling

Covergreen plantenmatten zijn door hun stevig gewortelde vegetatiemat goede beschermers tegen gronderosie;  ze voorkomen het uitspoelen van zand. Deze bodembedekker wordt daarom ook op taluds en oevers toegepast. 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

Onderhoud Waldsteinia ternata 

De Waldsteinia ternata (Goudaardbei) is een vaste plant die weinig bijzondere zorg nodig heeft. De gele bloei in het voorjaar geven de plant een extra sierwaarde. Waar Waldsteinia ternata groeit heeft onkruid amper kans. Deze plantenmat is direct na aanleg volledig bodembedekkend, waarmee onkruid wieden tot een minimum wordt beperkt. Onkruid heeft veel moeite om door de Goudaardbei te groeien, de onkruidzaden bereiken amper de aarde en krijgen daar niet het zonlicht dat ze nodig hebben om te kunnen groeien. 

 

Snoei

De Waldsteinia is een kruipende bodembedekker, maar zeker geen woekeraar. Waardoor deze bodembedekker beheersbaar is en geen snoei verlangt. Hooguit kun je wanneer gewenst de randen één a twee keer per jaar bijknippen of afsteken met een spade, zodat de bodembedekker niet buiten zijn kaders groeit. In het voorjaar terugsnoeien is niet nodig.  

 

 

Voldoende vocht

Eén van de belangrijkste aandachtpunten is dat de plant voldoende vocht tot zijn beschikking heeft wanneer het extreem warm en droog is. Het is dan af en toe verstandig om een goede hoeveelheid water te geven. Liever niet elke dag een klein beetje, maar eens in de week goed doordrenken is verstandiger. Met name als je de bladeren al ziet verslappen dan wordt het hoog tijd om water bij te geven. Zorgen voor voldoende humus in de ondergrond kan helpen om vaste planten zelfstandig droge periodes door te komen. Humus zorgt ervoor en dat de ondergrond langer vocht kan vasthouden.

 

 

Bemesting

Wanneer de bloei matig is in het voorjaar, kan dit duiden op een kaliumtekort in de ondergrond. Dit is op te lossen met een geschikte meststof met een hoog kaliumgehalte (rond september). Voor een algemene vitale groei is een reguliere organische meststof. Van DCM is bijvoorbeeld de mix 2 goed geschikt. Ook hebben andere merken van organische meststof goede producten beschikbaar voor een Waldsteinia ternata, zoals bijvoorbeeld Ecostyle tuinmest. 

 

 

Onkruid

Het dichte plantendek van een Waldsteinia ternata plantmat vormt een mooie gesloten laag, waardoor onkruid er lastig kan ontkiemen tussen de Waldsteinia bladeren. Mocht het toch voorkomen dat er ergens een stuk onkruid ontkiemd dan is het goed om dit zo snel als mogelijk te verwijderen. zorg er hierbij voor dat de ongewenste plant er met wortel en al wordt uit getrokken. Gebruik eventueel een puntig voorwerp om de grond iets open te breken, zodat de wortel niet afknapt.

 

Wanneer Waldsteinia ternata planten?

Er is eigenlijk geen periode van het jaar waarin het onmogelijk is om de Goudaardbei aan te planten. Zolang je met de aanplant maar buiten extreme droogte en extreme vorst perioden blijft, kan er niet veel misgaan. Deze bodembedekker staat bij voorkeur op een groeizame ondergrond waar voldoende vocht voorhanden is. Wanneer de Waldsteinia een aantal weken de tijd krijgt om te wortelen in de ondergrond, kan het hierdoor droogte door zon en vorst beter aan. Gezien er dan middels de nieuw gemaakte wortels vocht uit de ondergrond gehaald kan worden.

 

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!