shape

Bodembedekkers

Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

Waldsteinia Ternata Golderdbeere
Waldsteinia Ternata Golderdbeere
Waldsteinia Ternata Golderdbeere
Waldsteinia Ternata Golderdbeere
Waldsteinia Ternata Golderdbeere

Waldsteinia ternata 

Nederlandse naam: Goudaardbei

Engelse naam: Barren Strawberry

De Waldsteinia ternata lijkt erg op een aardbeienplant, maar de Waldsteinia heeft gele bloesems en draagt geen zomerkoninkjes (aardbeien).

 

De Waldsteinia ternata (Goudaardbei) is een makkelijke bodembedekker. Ook onder moeilijke omstandigheden (droogte, schaduw) en op een arme bodem is deze plant een prachtige, vaste plant die op een fraaie én snelle manier de bodem bedekt. In de winter of juist bij extreem hoge temperaturen kan het lijken of de plant afsterft. Maar deze sterke bodembedekker weet zich praktisch altijd weer te herstellen en zal al snel nieuwe groene uitlopers tonen.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Eigenschappen Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

 • Bloemkleur: geel
 • Bloeitijd: april – mei
 • Blad: groen
 • Toepassing: verwildering, vakbeplanting in grote en kleine vakken
 • Hoogte: 5 – 20 cm
 • Wintergroen
 • Zeer winterhard
 • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
 • Bodem: normale maar humusrijke bodem (niet te droog)

 

 

 

De Waldsteinia ternata is tevreden met een beschaduwde plek. Deze bodembedekker stelt weinig eisen, maar geeft wel de voorkeur aan een humusrijke bodem. De bodembedekkende groei zorgt voor een dik tapijt en valt uitstekend te combineren met andere planten, bijvoorbeeld als onderbeplanting bij heesters, in rotstuinen en langs paden. Tijdens de bloei verschijnen enkelvoudige, heldergele, stervormige bloemen in trosjes die mooi contrasteren met de groene bladeren. Er kunnen ook (niet-eetbare!) besjes op zitten. De Waldsteinia ternata komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa.

 

 

Toepassing Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

Waar Covergreen Waldsteinia ternata groeit heeft onkruid amper kans. Deze plantenmat is direct na aanleg volledig bodembedekkend, waarmee onkruid wieden tot een minimum wordt beperkt. Onkruid heeft veel moeite om door de Goudaardbei te groeien, de onkruidzaden bereiken amper de aarde en krijgen daar niet het zonlicht dat ze nodig hebben om te kunnen groeien.

 

 • In het voorjaar terugsnoeien is niet nodig, maar kan de Waldsteinia een boost met nieuw fris blad blad  geven (de bloei is dan wel iets minder).
 • Wanneer de bloei matig is in het voorjaar, kan dit duiden op een kaliumtekort in de ondergrond. Dit is op te lossen met een geschikte meststof met een hoog kaliumgehalte (rond september).
 • Bij overmatige groei, kan met een spade eenvoudig het overtollige plantdeel worden afgestoken.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud Waldsteinia ternata 

De Waldsteinia ternata (Goudaardbei) is een vaste plant die weinig bijzondere zorg nodig heeft. Eén van de belangrijkste aandachtpunten is dat de plant voldoende vocht tot zijn beschikking heeft wanneer het heel extreem warm en droog is. De Waldsteinia is een kruipende bodembedekker, maar zeker geen woekeraar. Waardoor deze bodembedekker beheersbaar is en geen snoei verlangt. Hooguit kun je wanneer gewenst de randen één a twee keer per jaar bijknippen of afsteken met een spade, zodat de bodembedekker niet buiten zijn kaders groeit.

 

 

Wanneer Waldsteinia ternata planten?

Er is eigenlijk geen periode van het jaar waarin het onmogelijk is om de Goudaardbei aan te planten. Zolang je met de aanplant van buiten de extreme droogte en extreme vorst blijft, kan er niet veel misgaan. Deze bodembedekker staat bij voorkeur op een groeizame ondergrond waar vocht voorhanden is. Wanneer de Waldsteina een aantal weken de tijd krijgt om te wortelen in de ondergrond, kan het hierdoor droogte door zon en vorst beter aan. Gezien er vocht uit de ondergrond kan worden gehaald.

 

De Goudaardbei is heel goed te combineren met:

 • Maagdenpalm
 • Epimedium
 • Pulsatilla
 • Solitaire vaste planten
 • Euphorbia
 • Helleborus (Kerstroos)

 

Covergreen plantenmatten zijn door hun stevig gewortelde vegetatiemat goede beschermers tegen gronderosie;  ze voorkomen het uitspoelen van zand. Deze bodembedekker wordt daarom veel op taluds en oevers toegepast. Omdat de Goudaardbei het goed doet op situaties met schaduw, is deze erg geschikt voor boomspiegels.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!