shape

Onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke vaste planten border

Zou het niet geweldig zijn: een groene tuin waarin je kunt genieten, zonder er veel inspanning voor te hoeven leveren? Een droom van vele tuinbezitters! Een groene tuin die volledig onderhoudsvrij is, is niet realistisch. Maar een hele onderhoudsvriendelijke tuin is wel te creëren. In dit artikel adviseren we je hoe je dit het beste kunt bereiken, lees snel verder!

 

Inhoud

Onderhoudsvriendelijke tuin

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Waarom een onderhoudsvriendelijke tuin?

Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Borders en plantenvakken

Gazon

Verharding/bestrating

Bomen en blad

Goede bodem

Beregening en waterhuishouding

Welke planten in onderhoudsvriendelijke tuin?

 

 

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvriendelijke tuin is een mooi stuk verzorgt groen, dat een minimum aan inspanning van de eigenaar verlangt. Je houdt meer tijd over om te genieten van je tuin, in plaats van dat je erin moet werken. Het klinkt simpel en bijna te mooi om waar te zijn, maar is het dat ook?

 

Om eerst een illusie weg te nemen: een volledig onderhoudsvrije tuin bestaat in onze ogen niet. Een tuin met alleen maar stenen en tegels heeft ook nog steeds onderhoud nodig. Ook maakt het je tuin wel erg grauw.

 

Er zijn ook meer natuurlijke oplossingen om een aantal veelvoorkomende tuinwerkzaamheden te beperken. Je creëert een onderhoudsvriendelijke tuin door veelvoorkomende onderhoudsaspecten te minimaliseren, denk aan:

  • Minder onkruid plukken
  • Minder vaak of niet zelf grasmaaien
  • Minder graskanten- knippen, steken of trimmen
  • minder snoeiwerk aan planten, bomen en struiken
  • minder werk met het knippen van hagen
  • Geen groene aanslag verwijderen van verhardingen
  • minder blad opruimen in de herfst

 

Veel van deze tuinwerkzaamheden willen tuineigenaren graag beperken. Je kunt beginnen met de onderhoudswerkzaamheden die  het meest ergerlijk zijn. Is dit het onkruid? Of is dit het wekelijks maaien van het gazon? Vervolgens ga je kijken welke oplossingen er is zijn om dit onderhoudsvriendelijk te maken. Bij het kopje “Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?” hebben we een aantal tijdbesparende voorbeelden staan.

 

Waarom een onderhoudsvriendelijke tuin?

Met een onderhoudsvriendelijke tuin zorg je ervoor dat je wel kunt genieten van een groene (bedrijfs)tuin, maar hoef je hier niet de vervelende klusjes te doen om dit zo te houden. Een van de grootste ergernissen bij een groene tuin is het aanzicht van onkruid. Onkruid verwijderen kost veel tijd en er zijn weinig mensen die het leuk vinden om te doen.

 

Onze bodembedekkers worden geleverd in speciaal ontwikkelde plantenmatten. Deze plantenmatten zorgen ervoor, naast een direct groen resultaat, dat de groei van onkruid enorm of zelfs helemaal wordt beperkt. Geen ergernis van een tuin vol met onkruid. En niet de tijd kwijt om de onkruid te plukken. Of het geld kwijt om het te laten verwijderen door een hovenier of medewerker. Deze tijd en dit geld kun je vervolgens gebruiken om leuke dingen te doen. Wellicht in de tuin, met uitzicht op een mooie groene tuin zonder onkruid.

 

Hoe maak ik een onderhoudsvriendelijke tuin?

Er zijn verschillende manier om je (bedrijfs)tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Hieronder lichten we er een paar uit.

 

Borders en plantenvakken

Een goede optie voor een onderhoudsvriendelijke tuin, is het creëren van borders en plantenvakken. En vervolgens gesloten beplanting te gebruiken. Gesloten beplanting beperken onkruidgroei enorm, want waar een plant staan kan geen onkruid groeien. Ook wordt de ondergrond door de gesloten beplanting niet meer voorzien van geen zonlicht, zonder licht kan ongewenste beplanting niet groeien. Het is dan wel zaak om geen open stukken in de beplanting te houden, maar om de gehele bodem te bedekken.

 

Dit doel heb je na het planten van plantjes of bodembedekkers uit potjes niet per direct bereikt. Het duurt vaak drie jaar voordat bodembedekkers uit potjes naar elkaar gegroeid zijn en de hele border of plantvak bedekt hebben. In deze jaren kan er op de nog onbedekte delen bodem makkelijk onkruid ontkiemen.

 

Voor dit probleem is het product van Covergreen bedacht: de kant-en-klare plantenmatten. Deze plantenmat wordt voor-gekweekt en kan als een volgroeide en doorwortelde mat met een maat van 57×38 cm aan elkaar worden gelegd. De aan elkaar gelegde matjes vormen een groene deken die de gehele bodem geheel afdekken vanaf de eerste dag dat de plantenmatjes in de tuin gelegd zijn.

 

Tuineigenaren genieten met deze kant-en-klare bodembedekkers direct van de onderhoudsvriendelijke voordelen van een volgroeide bodembedekker. Covergreen plantenmatten zijn er in verschillende soorten. Ze bestaan uit bodembedekkende vaste planten en heesters.

 

Gazon

Wil je graag een gazon in je tuin, dan zijn er verschillende opties om dit gazon onderhoudsvriendelijk te maken: een robotmaaier, kunstgras, grasmengsel en het toevoegen van opsluitbanden.

 

Robotmaaier

Een robotmaaier maait het gazon voor jou, zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Door middel van een begrenzingsdraad baken je het gazon af. De maaier weet bij het bereiken van dit draad dat het de rand bereikt heeft en keer dan om. De maaier keert telkens met een andere hoek bij de draad weg. De maaier gaat hierdoor met een kriskras maaipatroon en maait je volledige gazon.  Als het gras gemaaid is, verdwijnt de robot zelf naar zijn oplaadstation tot de volgende maaibeurt. Een robotmaaier kan je wekelijkse maaibeurt overnemen. Dit is al een grote stap is richting een onderhoudsvriendelijke tuin.

 

Kunstgras

Je kunt er ook aan denken om gebruik te maken van kunstgras. Zo ben je altijd verzekert van een groen gazon zonder kale plekken en onkruid. Ook hoef je kunstgras niet te maaien en is het onderhoud veel minder dan echt gras. De niejee kunstgrassoorten worden steeds meer waarheidsgetrojee alternatieven, die soms moeilijk zijn te onderscheiden van een goed gemaaid gazon.

 

Grasmengsel

Wil je toch graag een echt gazon en vind je een robotmaaier niet nodig of te duur, dan kun je op zoek gaan naar gras die niet zo snel groeit. Graszaadfirma’s als Barenburg maken tegenwoordig graszaadmengsels die een lagere maaifrequentie verlangen dan regulier gras.

 

Het gras groeit niet alleen langzaam waardoor minder maaien nodig is, ook heeft het minder behoefte aan water en meststoffen. Het gras groeit per jaar amper 20 centimeter. In vergelijk groeit de standaard grassoort jaarlijks ruim drie keer zoveel.

 

Graskanten opsluiten met randen  

Door graskanten op te sluiten middels een borderrand van kunststof of cortenstaal kun je voorkomen dat het gras gemakkelijk in de border groeit. Waardoor het bijhouden van de graskanten een stuk onderhoudsvriendelijker wordt. Ook het leggen van een lint van klinkers langs de grasranden is een goede optie, tevens kun je hier makkelijk met het wiel van de grasmaaier overheen maaien.

 

Verharding/bestrating

Vind je groen toch te veel werk of heb je er simpelweg niet zoveel mee, dan kun je ervoor kiezen om je tuin te bestraten/verharden. Let wel: ook tegels, betonstraatstenen en gebakken stenen vragen onderhoud. Ook hierin is in de mate van onderhoud onderscheid te maken.

 

Oude gebakken klinkers ogen mooi maar hebben in tegensteling tot grote maten tegels veel en brede voegen waartussen onkruid de kans krijgt om te groeien. Een groot formaat tegel is qua onkruid druk dan ook aan te bevelen. Daarnaast kunnen deze tegels behandeld worden met een vochtwerende niet-zichtbare polish die tot zeker een jaar rond hun werk kunnen doen. Om het beperkte aantal voegen dicht te maken en te beschermen tegen onkruidgroei, kan hierin voor een epoxy houdende voegmortel worden gekozen.

 

Bomen en blad

Bomen hebben blad en dat blad komt onvermijdelijk elk jaar naar beneden. Om je tuin in dit aspect onderhoudsvriendelijk te maken is het handig om direct bij het ontwerp van je tuin te kiezen voor bomen die qua maat en onderhoud passen bij je wensen. Vormbomen zijn hierin zeker het overwegen waard. Als je de vormbomen op tijd snoeit of laat snoeien, ben je ook het vallend blad voor. Vorm blijven vaak beperkt in omvang waardoor de hoeveelheid blad meevalt.

 

Goede bodem

Bij iedere vorm van aanleg is de bodem belangrijk. Of het nu om groen gaat of om bestrating. Als de bodem vóór de aanleg niet in orde is, zul je dat altijd tegen blijven komen. De bodem van je tuin (ook wel grond genaamd), moet niet te zwaar zijn en niet te licht. Het is ontdaan van wortelonkruid en voldoende waterdoorlatend. Zware klei kun je los maken door het te mengen met scherp zand. De wat lichtere gronden kun je meer structuur geven door het met compost te mengen. De onkruidbestrijding gaat altijd aan het grondwerk vooraf, zodat dit zich niet door de bodem mengt.

 

Beregening en waterhuishouding

Het handmatig water geven van gazons en planten in droge periodes kan erg tijdrovend zijn. Maar er zijn ook momenten dat er te veel water is. Een waterbergend vermogen van de tuinaarde is in  combinatie met een aangelegd sproeisysteem een grote tijdsbesparing in de steeds warmere en dan vaak droge periodes. Beregenen kan zelfs vol automatisch met behulp van een beregeningscomputer, die is in te stellen op tijd en hoeveelheid water geven. Beregen bij voorkeur in de morgen en niet in de avond. Zodat planten gedurende de dag op kunnen drogen en droog de nacht ingaan, dit voorkomt dat er schimmels en ziekten door vocht kunnen ontstaan

 

Welke planten in onderhoudsvriendelijke tuin?

Om de onkruidgroei vanaf de eerste dag na aanleg te beperken is de Covergreen plantenmat erg geschikt. Er is keuze uit verschillende soorten planten die wel allemaal bodembedekkend zijn. Een aantal voorbeelden van beplanting voor een onderhoudsvriendelijke tuin zijn de Maagdenpalm (Vinca minor) met witte of paarse bloei in het voorjaar.

 

De Goudaardbei (Waldsteinia) met de gele bloei die erg geschikt is voor de nattere schaduwrijke stukken. De Kardinaalsmuts (Euonymus) is de heester in het assortiment vaste planten. En kenmerkt zich door zijn robuustheid en doet het ook goed op de zonnige plaatsen. De Klimop (Hedera) is misschien wel de meest bekende in het assortiment.

 

Voor schrale en droge bodem kan er het best gekozen worden voor de Sedum plantenmat die het onder hele erbarmelijke omstandigheden vol kan houden. De rijkbloeiende Ooievaarsbek (Geranium) biedt veel sierwaarde in je onderhoudsvriendelijke tuin. Kattenkruid (Nepeta) is een echte trekpleister voor hommels en bijen en draagt hiermee extra bij aan de biodiversiteit.

 

Zijn onderhoudsvriendelijke bodembedekkers iets wat jouw tuin nodig heeft? Vraag dan een prijs bij ons aan. Via onze rekenhulp krijg je eenvoudig en snel een prijs via één van onze verkooppunten in je mailbox. Je hoeft alleen aan te geven welke bodembedekker en hoeveel vierkante meter je wilt. Liever snel en gelijk een prijs aanvragen of vraag stellen? Chat dan met een van onze medewerkers.

Terug naar overzicht
3 4 5 6
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!