shape

Bodembedekkers

Maagdenpalm wit (Vinca minor ‘Alba’)

Een afbeelding van een Vinca minor 'Alba' als plantenmat die wit in bloei staat.
Covergreen Vinca minor 'Alba'
Een close up van een maagdenpalm wit

Vinca minor ‘Alba’ (Maagdenpalm wit)

Vinca minor ‘Alba’ is de Latijnse benaming voor de Witte Maagdenpalm. Deze witbloeiende Vinca minor is een van de drie varianten Maagdenpalm in ons assortiment van bodembedekkende plantenmatten. Vinca minor is winterhard en blijft ook in de winter groen. De bodembedekker bloeit doorgaans tussen maart en juli. De witte Vinca minor is een populaire bodembedekker met kleine, ovaalvormige groene bladeren die een frisse glans hebben. De ranken maken zelf wortels op de plekken waar ze de grond raken, wat resulteert in een deken van kleine ovale bladeren, waardoor er op deze grond weinig ruimte is voor onkruid. Veel verzorging heeft de witte Maagdenpalm wit daardoor niet nodig. Tevens groeit deze vaste plant relatief rustig en kan wanneer gewenst worden afgeknipt of afgestoken.

 

Oorspronkelijk komt de Witte Maagdenpalm uit landen rond de Middellandse Zee, maar hij is nu ook in het wild te vinden in Nederland, waar de wilde vorm beschermd is.

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

Eigenschappen Maagdenpalm wit

De kenmerken van Vinca minor ‘Alba’ zijn vrijwel identiek aan die van de Kleine Maagdenpalm (Vinca minor).

 

  • Bladkleur: groen
  • Bladlengte: 2 tot 4 cm
  • Bloemkleur: wit
  • Bloeitijd: maart tot juli
  • Hoogte plant: 5 – 15 cm
  • Zeer winterhard
  • Groenblijvend
  • Standplaats: zon, half schaduw, schaduw
  • Habitat: normale bodem, humusrijk
  • Engelse naam: Lesser periwinkle en Dwarf periwinkle.

 

 

Het toepassen van een witte Maagdenpalm 

De Witte Maagdenpalm gedijt het beste op een plek met halfschaduw en half zonlicht. De grond moet voldoende humus bevatten maar mag niet te nat zijn. Hij doet het ook goed in bloembakken. Deze plant overleeft temperaturen tot -30°C en is daarom goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en voldoende winterhard. De Kleine Maagdenpalm, is een veelzijdige plant die op verschillende manieren in een tuin kan worden toegepast. Hier zijn enkele goede toepassingen:

 

Bodembedekking met een witte Vinca:

Vinca minor staat bekend als een uitstekende bodembedekker. Het vormt een dicht tapijt van groen blad en produceert in het voorjaar aantrekkelijke bloemen. Doordat een kant-en-klare plantenmat direct de bodem goed bedekt krijgt onkruid veel minder kans. Met een Covergreen plantmat heb je de onderhoudsvriendelijke voordelen van een volgroeide bodembedekker direct naar aanleg

 

Vinca minor voor schaduwrijke gebieden:

Vanwege zijn vermogen om goed te gedijen in schaduwrijke gebieden, is Vinca minor ideaal voor delen van de tuin waar andere planten mogelijk moeite hebben om te groeien. Het voegt kleur en interesse toe aan schaduwrijke plekken.

 

 

Bloembedden en borders:

Gebruik Vinca minor als randbeplanting in bloembedden of als onderdeel van borders. Het groenblijvende karakter en de witte bloemen voegen het hele jaar door structuur en schoonheid toe aan de tuin.

 

 

Maagdenpalm aanplanten onder bomen en struiken:

Plant Vinca minor onder bomen en struiken waar andere planten mogelijk concurreren om voedingsstoffen en licht. Het kan helpen om onkruidgroei te onderdrukken en tegelijkertijd een aantrekkelijke onderbegroeiing te bieden.

 

 

Vinca minor ‘Alba’ aanplanten als erosiebestrijding:

Door zijn dichte groeiwijze en het vermogen om zich te verspreiden, kunnen Vinca minor ‘Alba’ plantenmatten effectief worden gebruikt op hellingen of andere gebieden waar erosie een zorg is. Het helpt de bodem op zijn plaats te houden.

 

 

Onderhoudsarme tuinen:

Vinca minor is bekend om zijn onderhoudsarme karakter. Het vereist niet veel verzorging, groeit snel en vormt een aantrekkelijk groen tapijt. Het is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar planten met weinig onderhoud.

 

 

Combinatie met voorjaarsbloeiers:

Combineer Vinca minor met voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen of krokussen. De plant vormt een aantrekkelijke achtergrond voor deze bloemen.

 

 

Maagdenpalm wit bloeiend langs bosranden:

Gebruik Vinca minor plantenmaten ook aan de randen van een tuin grenzend aan een bos. Het kan een natuurlijke uitstraling geven en helpen om een soepele overgang tussen aangelegde tuinen en natuurlijke omgevingen te creëren.

 

 

Onthoud dat de beste toepassing afhangt van de specifieke behoeften en kenmerken van jouw tuin. Overleg met lokale tuinexperts kan ook waardevol zijn om de meest geschikte toepassingen te bepalen.

 

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud van de Vinca mimor ‘Alba’ (witte Maagdenpalm)

 

Bemesting van een Vinca minor:

Om jarenlang plezier en optimale bodembedekking van Vinca minor te garanderen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de plantenmatten voldoende voedingsstoffen hebben. Plant de matten op vruchtbare grond, zodat ze van nature goed gedijen. Bij gebrek aan voeding of matige groei kan organische meststof worden gebruikt. Merken zoals Ecostyle en DCM bieden geschikte producten voor vaste planten en bodembedekkers. De meeste organische meststoffen werken tot wel 100 dagen.

 

Wanneer een witte maagdenpalm snoeien?

Aangezien de meeste bodembedekkers kruipende planten zijn, is het soms nodig om de randen bij te knippen om te voorkomen dat ze buiten de gestelde kaders groeien. Het knippen van de randen kan in principe het hele jaar door plaatsvinden, behalve tijdens vorstperiodes. Een bewolkte dag is het meest geschikt voor snoeiwerkzaamheden.

 

 

Wanneer kan een Vinca minor ‘Alba’ het best worden geplant?

De Maagdenpalm/Vinca minor plantenmat van Covergreen kan het hele jaar door worden geplant. Vermijd echter aanplanting kort voor of tijdens lange vorst- of droogteperioden, omdat dit kan leiden tot uitdroging van de nieuwe aanplant. Plantenmatten moeten voldoende tijd krijgen om in de ondergrond te wortelen voordat ze worden blootgesteld aan droge periodes, zodat ze vocht kunnen onttrekken.

 

Bij Covergreen bieden we drie soorten Vinca minor (Maagdenpalm) aan: Vinca Minor Alba (op deze pagina), ‘Vinca minor’ en ‘ Vinca minor Atropurpurea’.

 

In conclusie vormt Vinca minor ‘Alba’, ofwel de witte Maagdenpalm, een goede keuze voor groenliefhebbers die op zoek zijn naar een veelzijdige, winterharde bodembedekker met een verfijnde uitstraling. De combinatie van zijn aantrekkelijke eigenschappen, onderhoudsgemak en vermogen om diverse groeiomstandigheden te doorstaan, maakt deze plant tot een waardevolle aanvulling op elke tuin. Het groene tapijt van bladeren en de witte bloemen creëren een mooi beeld, terwijl de eenvoudige verzorging ervoor zorgt dat de tuin het hele jaar door een verzorgde indruk maakt. Ontdek de tijdloze charme van de Covergreen Vinca minor ‘Alba’ en transformeer uw buitenruimte in een weelderig paradijs van groen en wit.

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!