shape

Bodembedekkers

Maagdenpalm blauw/paars (Vinca minor)

Vinca minor
Vinca minor bloei
Wortels van een maagdenpalm plantenmat
Maagdenpalm bodembedekking
Vinca minor op talud
maagdenpalm kwekerij
Maagdenpalm

Vinca minor

Vinca minor is in Nederland ook bekend als “maagdenpalm” of “kleine maagdenpalm”. De Vinca is een uitstekende winterharde bodembedekker die groenblijvend. Die het goed doet in een normale tuinbodem. De plant kan zo’n 15 cm hoog worden. Wanneer een Vinca minor bloeit dan heeft het mooie violetblauwe bloemen en een donkergroen glanzend blad. In Engelstalige landen noemen ze deze vaste plant Lesser periwinkle of Dwarf periwinkle. De Covergreen Vinca minor plantenmat wordt gewaardeerd om zijn sierwaarde, omdat hij kleur toevoegt aan schaduwrijke plekken en de grond effectief bedekt. Onderhoudsgemak en het aanpassingsvermogen aan verschillende omstandigheden maken de vinca minor een veilige keuze.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

Eigenschappen Maagdenpalm blauw/paars

  • Familie: Apocynaceae
  • Bloeikleur: blauw/paars 
  • Bloeitijd: ±maart, april, mei
  • Bladkleur: groen
  • Hoogte: 5 – 15 cm
  • Zeer winterhard
  • Groenblijvend
  • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
  • Speciale kenmerken: uitstekende bodembedekker

 

Toepassen van Vinca minor

Covergreen Vinca minor kant-en-klare plantenmatten bieden veel voordelen voor groen beheerders, zowel bij particuliere tuinen als openbaargroen. Door Vinca minor toe te passen is een situatie direct na aanleg groen bedekt. Het gewenste eindresultaat is meteen na aanleg bereikt en het stuk groen is daarmee gelijk onderhoudsvriendelijk.

 

Plantenmatten met Vinca zijn geschikt om toe te passen als border beplanting. Op een talud biedt een plantenmat een bijzonder voordeel, hier kunnen ze zorgen dat het uitspoelen van grond wordt voorkomen. Je kunt met maagdenpalm ook goed een een normaal gesproken lastig in te planten en te begroeien boomspiegel in één keer bedekken. Een rotonde kun je met Vinca minor plantenmatten direct na aanleg onderhoudsvriendelijk maken en hiermee gelijk een goede uitstraling creëren. Grotere bloembakken en ook boombakken kun je op een snelle manier met plantenmatten vergroenen en daardoor kant-en-klaar op locatie neerzetten.

 

Een toepassing die we steeds vaker terug zien komen is het toepassen van vaste planten op een intensive daktuinen. Het is van belang dat er hierbij een goede ondergrond voorbereiding is! Bij intensieve daktuinen houd je rekening met voldoende water en voeding buffercapaciteit. Tevens zorg je bij een daktuin met Vinca minor ook voor een goede afwatering bij een hevige regenval. De vinca minor is ook erg geschikt in kleinere tuinen, hier doet deze plant het uitstekend en wint hij het van de klimop als groenversiering. Mede door zijn lange bloei.

 

Waar kan de Vinca minor groeien

Oorspronkelijk komt de plant uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Kennelijk heeft hij in zijn ontwikkeling de nodige hardheid weten op te bouwen; hij kan eigenlijk overal gedijen. Omdat deze bodembedekker niet veel eisen aan de bodem stelt en zo snel groeit, is de Maagdenpalm een plant die weinig vraagt en veel biedt. Een wat vochtige standplaats is wel mogelijk, alleen is het hierbij wel van belang dat het loof/ranken boven de grond wel de kans heeft om op te kunnen drogen. 

   

Kenmerken van een maagdenpalm(Vinca minor)

De Maagdenpalm vaste plant is zeer winterhard dus bij uitstek geschikt als bodembedekker, mede dankzij de snelle groei. Het is dan ook een van onze populairste soorten plantenmatten. Deze vaste plant heeft kleine ovaalvormige groene bladeren met een frisse glans. De plant bloeit krachtig violet blauw. De ranken van de kleine maagdenpalm maken zelf weer wortels op de plekken waar ze de grond raken. Door deze eigenschap ontstaat er een sterk dek van de kleine ovale bladeren en is het een plant die de bodem bedekt en zorgt voor een onderhoudsvriendelijke tuin!

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

Onderhoud Vinca minor

Bemesting van een Vinca minor 

Een goed hulpmiddel voor jarenlang plezier en een optimale bodembedekking van de Vinca minor is zorgen dat de plantenmatten voldoende voeding ter beschikking heeft. Wanneer de plantenmatten op een goede voedzame grond geplant zijn, zal het van nature hier goed op kunnen leven.

Wanneer je merkt dat de bodembedekker wat gebrek aan voeding gaat vertonen of minder goed groeit kun je door middel van organische meststoffen hier een boost aan geven. Op de markt zijn verschillende organische meststoffen voor vaste planten en bodembedekkers beschikbaar, merken als Ecostyle en DCM hebben hier passende producten voor. De meeste organische meststoffen werken tot over de 100 dagen.

 

Wanneer een maagdenpalm snoeien?

De meeste bodembedekkers zijn kruipende planten. Daarom is het soms nodig om de planten aan de randen bij te knippen, omdat ze anders buiten hun kaders zullen groeien of kruipen.

De randen kunnen in principe het hele jaar geknipt worden zonder dat dit schade toebrengt aan de plant. We raden wel af om dit tijdens vorstperiodes te doen, de winterperiode kan daarom het best worden vermeden. Een bewolkte dag is voor snoeiwerkzaamheden het meest geschikt.

 

 

Wanneer een Vinca minor planten?

De Maagdenpalm/Vinca minor plantenmat van Covergreen kan het gehele jaar worden aangeplant. Momenten waarop er kort na aanplant een lange vorst of droogteperiode wordt verwacht kan het best worden vermeden. Omdat dit zorgt voor het uitdrogen van nieuwe aanplant. Plantenmatten moeten voor een droge periode bij voorkeur de kans hebben gehad om voldoende in de ondergrond te wortelen, zodat het hier vocht uit kan onttrekken.

 

Stel je een tapijt van Maagdenpalm voor met een paar hoge struiken en vaste planten er in. Die komen in zo’n gespreid bed heel goed tot hun recht! We hebben bij Covergreen drie soorten Maagdenpalm in ons assortiment. Deze Vinca minor en de ‘Alba’ en ‘Atropurpurea’.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!