shape

Bodembedekkers

Maagdenpalm blauw/paars (Vinca minor)

Vinca minor
Vinca minor bloei
Vinca minor onderkant
Maagdenpalm groei bodembedekking
Vinca minor op talud
Vinca minor maagdenpalm kwekerij
Vinca minor bloei

Vinca minor

Nederlands naam: Maagdenpalm

Engelse naam: Lesser periwinkle en Dwarf periwinkle

De Maagdenpalm is een uitstekende winterharde bodembedekker die zich lekker voelt in een normale tuinbodem. De Vinca kan zo’n 15 cm hoog worden.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Eigenschappen Maagdenpalm blauw/paars

  • Familie: Apocynaceae
  • Bloeikleur: blauw/paars
  • Bloeitijd: ±maart, april, mei
  • Bladkleur: groen
  • Hoogte: 5 – 15 cm
  • Zeer winterhard
  • Groenblijvend
  • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
  • Speciale kenmerken: uitstekende bodembedekker

 

Toepassing

De Maagdenpalm (ook wel Vinca Minor) is zeer winterhard dus bij uitstek geschikt als bodembedekker, mede dankzij de snelle groei. Het is dan ook een van onze populairste soorten. Deze vaste plant heeft kleine ovaalvormige groene bladeren met daarover een frisse glans. De vaste plant bloeit krachtig blauw. De kleine maagdenpalm is goed winterhard en tevens groenblijvend in de winter. De ranken van de kleine maagdenpalm maken zelf weer wortels op de plekken waar ze de grond raken. Door deze eigenschap ontstaat er een sterk dek van de kleine ovale bladeren en is het een onderhoudsvriendelijke plant!

 

Oorspronkelijk komt de plant uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Kennelijk heeft hij in zijn ontwikkeling de nodige hardheid weten op te bouwen; hij kan eigenlijk overal gedijen. Omdat deze bodembedekker niet veel eisen aan de bodem stelt en zo snel groeit, is de Maagdenpalm een plant die weinig vraagt en veel biedt. Zijn bloeitijd is in verhouding lang: van maart tot juli.

 

In België is de Maagdenpalm een algemene plant, in Nederland komt deze in het wild voor (en is beschermd). In kleinere tuinen doet deze plant het uitstekend en wint hij het van de klimop als groenversiering. Mede door zijn lange bloei.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Onderhoud Vinca minor

Bemesting

Een goed hulpmiddel voor jarenlang plezier en een optimale bodembedekking van de Vinca minor is zorgen dat de plantenmatten voldoende voeding ter beschikking heeft. Wanneer de plantenmatten op een goede voedzame grond geplant zijn, zal het van nature hier goed op kunnen leven.

Wanneer je merkt dat de bodembedekker wat gebrek aan voeding gaat vertonen of minder goed groeit kun je door middel van organische meststoffen hier een boost aan geven. Op de markt zijn verschillende organische meststoffen voor vaste planten en bodembedekkers beschikbaar, merken als Ecostyle en DCM hebben hier passende producten voor. De meeste organische meststoffen werken tot over de 100 dagen.

 

Wanneer snoeien?

De meeste bodembedekkers zijn kruipende planten. Daarom is het soms nodig om de planten aan de randen bij te knippen, omdat ze anders buiten hun kaders zullen groeien of kruipen.

De randen kunnen in principe het hele jaar geknipt worden zonder dat dit schade toebrengt aan de plant. We raden wel af om dit tijdens vorstperiodes te doen, de winterperiode kan daarom het best worden vermeden. Een bewolkte dag is voor snoeiwerkzaamheden het meest geschikt.

 

 

Wanneer Vinca minor planten?

De Maagdenpalm/Vinca minor plantenmat van Covergreen kan het gehele jaar worden aangeplant. Momenten waarop er kort na aanplant een lange vorst of droogteperiode wordt verwacht kan het best worden vermeden. Omdat dit zorgt voor het uitdrogen van nieuwe aanplant. Plantenmatten moeten voor een droge periode bij voorkeur de kans hebben gehad om voldoende in de ondergrond te wortelen, zodat het hier vocht uit kan onttrekken.

 

Stel je een tapijt van Maagdenpalm voor met een paar hoge struiken en vaste planten er in. Die komen in zo’n gespreid bed heel goed tot hun recht! We hebben bij Covergreen drie soorten Maagdenpalm in ons assortiment. Deze Vinca minor en de ‘Alba’ en ‘Atropurpurea’.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Omrekenfactor

N stuks per m2

Ruim

4,2

Normaal

4,5

Aansluitend

4,7

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!