shape

Het Urker Oorlogsmonument

Monument beplanting
Monument beplanting

Voorafgaand aan de herdenking van 75 jaar vrijheid op Urk, mochten wij als Covergreen samen met de Gemeente Urk meewerken aan de renovatie van hun prachtige monument.

De precieze werkzaamheden en de toepassing van de kant-en-klaar plantenmatten Vinca minor, Vinca minor Alba en Vinca minor Atropurpurea van Covergreen leest u in dit nieuwsbericht. Maar omdat het zo’n bijzonder monument en project betreft, vertellen we op deze plek graag iets meer over het monument zelf. 

Sinds 1946 wordt in het dorp Urk de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het ‘Monument voor de Gevallen Urkers’. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Urk. Op 4 mei 2020 werd voor de 75e keer de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hoewel de herdenking in een andere vorm moest plaatsvinden vanwege Corona, was de impact en de indruk juist daardoor misschien nog wel groter.


Het monument
Het ‘Monument voor de Gevallen Urkers’ in Urk is een gedenkmuur met in het midden een zandstenen gedenkplaat. Aan de linkerkant van de plaat bevindt zich een beeldje van een mannenfiguur en aan de rechterkant van een vrouwenfiguur in Urker klederdracht. Boven de namen van verzetsmensen en oorlogsslachtoffers is in een cirkel het wapen van Urk aangebracht.

Op de gedenksteen zijn de namen van dertien omgekomen Urkers aangebracht. In 1995 is daaraan een zwarte marmeren gedenkplaat toegevoegd, met de namen van drie joodse oorlogsslachtoffers uit Urk.

Tijdens de 4 mei herdenking zingt er ieder jaar een zangkoor mee. Dat koor viel de laatste jaren bijna weg achter het struikgewas. Door de renovatie is niet alleen het monument opgeknapt, maar ook het koor weer zichtbaar!

Covergreen is trots dat onze kant-en-klaar plantenmatten deel mogen uitmaken van dit waardige monument.

Terug naar overzicht

Heeft u vragen?

Wij staan u graag te woord.

T +31 (0) 548-365 071 E info@covergreen.nl vraag en antwoord
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!