shape

Bodembedekkers

Sedum (Vetkruid)

Covergreen Sedum
Covergreen Sedum
Covergreen Sedum
Covergreen Sedum

Sedum Plantenmatten: Groenblijvende winterharde bodem- en dakbedekking

 

Sedum, ook bekend als vetkruid, is een veelzijdige plant die zich uitstekend aanpast aan verschillende omstandigheden. Deze succulente plant slaat water op in haar bladeren, waardoor ze bestand is tegen langdurige droogte. De bladeren zwellen op en worden rond, waardoor Sedum een veerkrachtige en aantrekkelijke keuze is voor diverse toepassingen. De Covergreen kant-en-klare Sedum vegetatie matten

Sedum

Nederlandse naam: Vetkruid

Engelse naam: Stonecrop

 

Sedum (ook wel vetkruid) past zich goed aan de omstandigheden aan. Om langdurige droogte te overleven, kan deze plant water opslaan in haar bladeren, die dan opzwellen en rond worden.

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Eigenschappen Sedum 

 • Bloeikleur: paars, wit, geel
 • Bloem:  vaalroze tot bruinrode platte bloemschermen
 • Bloeitijd: juni – oktober
 • Bladkleur: grijsgroen
 • Hoogte: 5 tot 15 cm
 • Standplaats: halfschaduw, zon
 • Zeer winterhard
 • Grond: zanderig en droog

 

 

Onze Sedum-mix bestaat uit onderstaande Sedum-soorten:

 • Sedum Delosperma
 • Sedum Sexangulare
 • Sedum Reflexum
 • Sedum Floriferum
 • Sedum Album minor
 • Sedum Album Murale
 • Sedum Spurium
 • Sedum Acre
 • Sedum Cauticolum
 • Sedum Lydium

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

 

 

Toepassing Sedum 

Groendaken van Sedum raken steeds bekender en hiervoor hebben we een mooie kant-en-klare Sedumcassette als oplossing. Naast daken kun je Sedum ook heel goed voor bodembedekking gebruiken. Sedum groeit makkelijk, heeft weinig onderhoud nodig en stelt niet veel eisen aan de ondergrond. Een Sedum bodembedekker blijft mooi laag bij de grond en bloeit in meerdere kleuren! Op erg zonnige en droge plekken waar andere bodembedekkers moeite hebben om te overleven, kan Sedum vaak wel groeien.

 

Sedum hoort bij de grote familie van vetplanten. Onze Sedum-mat past zich makkelijk aan zijn omgeving aan en is ideaal voor mensen zonder groene vingers. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig. Ook voor grote projecten of in gemeenten worden onze Sedum plantenmatten daarom vaak gebruikt. De bladeren breken heel makkelijk af; maar onder de goede omstandigheden schieten die bladeren zó weer wortel.

 

 

Onderhoud Sedum

Bloei

Sedum gedijt in zon en schaduw. Ze is op haar mooist op een grote oppervlakte: een heel veld of een talud met prachtige schermbloemen is een feest voor het oog. Na de bloei worden de bloemen en stengels niet afgeknipt. Ze blijven de hele winter aan de plant. Als er rijp of sneeuw op komt, geeft ook dat een prachtig effect.

 

Snoeien

Van echt snoei is bij Sedum plantenmatten weinig tot geen sprake, de planten blijven compact en laag qua groei. Het afknippen van uitgebloeide bloemstengels is een mogelijkheid, maar geen must. Doe dit in het voorjaar, wanneer de plant onderaan begint uit te lopen.

 

Ook kun je er voor kiezen om de mat te snoeien. Dat brengt verjonging tot stand. Door Sedum af te knippen en de afgesnoeide spruiten opnieuw uit te laten lopen op de mat, behoud je een goede bedekking van de bodem (voor vele jaren).     

 

Een leuk effect van de plant is dat hij zichzelf beschermt in droge periodes door rood te kleuren.  Tijdens de bloei krijgt de Sedum veel bezoek van vlinders, hommels en bijen. En wist u dat de bloemen van de Sedum ook prachtig in een mooie vaas staan?

 

Bemesten

Een goede organische meststof voor Sedumdaken is de Myco-Sedum van EcoStyle. We adviseren bemesting in het voorjaar. Dit kan eventueel na de zomer herhaald worden. Wanneer er mosvorming ontstaat, dient er tuinkalk gestrooid te worden. Gezien de grond dan aan de zure kant is.

 

Onkruid

Met een frequentie van drie controles per jaar op ingewaaide onkruiden kun je onkruid groei op je Sedum plantenmat voorkomen.

 

 

Wanneer Sedum planten

Sedum is niet veeleisend qua plantseizoen. Je kunt hem dus het hele jaar door planten.

 

 

Sedum dakbedekking

Naast bodembedekking, kan Sedum worden gebruikt als dakbedekking. Dit bieden we aan als kant en klare cassettes met Sedum dakbedekking. Daarmee wordt niet alleen het uiterlijk verfraaid, maar leeft het dak langer, is de warmte- en geluidsisolatie beter en wordt een deel van de regen keurig opgevangen door de planten. Waardoor het rioleringsstelsel wordt ontlast.

 

Begroeide daken scheppen bovendien een beter leefklimaat voor de mens. De Sedum planten(matten) stellen weinig eisen aan water en voeding in de ondergrond en worden daardoor veel toegepast op taluds, urnenwallen, groendaken en hellingen.

 

 

Ontvang je persoonlijke deal in de mail of chat direct met een van onze medewerkers

Deze bodembedekker is o.a. gebruikt in deze projecten

covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!