shape

Een jaar later, Covergreen® bodembekkers op talud bij voetgangerstunnel

Groen bedekte hellingen
groen op tunnel taluds
mooi met groen bedekte taluds
NS station Coevorden
Stijl talud bedekt met groen
Vergroenen ns stations

Vergroenen van de openbare ruimte

 

In samenwerking met de Van Ginkel groep is in november 2019 de voetgangerstunnel van het station in Coevorden helemaal opnieuw aangelegd. Prorail en de NS stations hebben zich namelijk volledig groene stations als doel gesteld voor 2050. We hebben de foto’s daarvan destijds met u gedeeld op onze projectpagina. Eén groeiseizoen later zijn we teruggegaan naar deze groene voetgangerstunnel, om hiermee te laten zien hoe het zich dit groeiseizoen ontwikkeld heeft.

Het is een positieve trend dat er in de openbare ruimte steeds meer plek is voor groen. Dit zien we ook terug bij station Coevorden. Als voetganger word je hier niet naar beneden geleid met steile betonwanden, maar omgeven door prachtig groen bedekte schuine taluds. In tegenstelling tot de hiervoor genoemde verticale wanden, zijn schuine hellingen goed te beplanten. Deze hellingen geven daarmee ruimte / mogelijkheden voor meer groen.

 

Biodiversiteit

We zien dat openbare kunstwerken binnen de stedelijke omgeving, zoals deze voetgangerstunnel, naast het praktische doel een tweede functie kunnen krijgen. Zo dragen ze bij aan de hoeveelheid groen en kunnen we de biodiversiteit in stedelijke gebieden vergroten. Binnen deze brede verscheidenheid groen zijn de volgende Covergreen plantenmatten aangelegd: Vinca minor en atropurpureaWaldsteiniaHederaNepeta en Geranium.  Daarnaast is het aangevuld met verschillende soorten vaste planten en meerstammige bomen. Het bonte en afwisselende geheel maakt deze groene plek aantrekkelijk voor een verscheidenheid aan insecten, waaronder de bedreigde bijen en vlinders.

 

Uitspoelen van grond

Het uitspoelen van grond is altijd een reëel gevaar voor taluds en hellingen. Met de Covergreen plantenmatten wordt dit risico – door de bestaande wortelstructuur van de plantenmatten – aanzienlijk verkleind. De wortels van de plantenmatten zullen zich in het groeiseizoen al na drie weken goed hechten aan de ondergrond. Dit netwerk aan wortels zorgt dat de grond binnen afzienbare tijd aan elkaar gebonden is en dus niet meer wordt weggespoeld.

 

Onderhoudsvriendelijk groen voor talud of helling

Bij de afweging voor meer vergroening – zeker bij talud of schuine helling – spelen de onderhoudsuren en bijkomende kosten vaak mee. Deze nadelige aspecten binnen het openbaar groen kunnen wij met onze Covergreen kant-en-klaar plantenmatten minimaliseren.

 

Terug naar overzicht

Heeft u vragen?

Wij staan u graag te woord.

T +31 (0) 548-365 071 E info@covergreen.nl vraag en antwoord
covergreen

Zoek een verkooppunt in de buurt

Verkooppunten
covergreen

Copyright © 2018, Covergreen®, All Rights Reserved. Ontwerp website ®reclamemakers. Development website Sitework

Chat openen
Stel uw vraag...
Stel ons uw vragen:
Snel antwoord? Chat met ons!